Dit leer je van tulpenkwekers over leiderschap

Ongeveer 5 weken geleden las ik een nieuwsbericht over kwekers. Ze hebben het zwaar. Veel kwekers stonden op het punt om hun bloemen te vernietigen, omdat de opbrengst bij de verkoop zo laag is. Een kweker had een goed initiatief bedacht: wat als ik grote bossen tulpen tegen een scherpe prijs aanbied via het internet? 

Ik was enorm geïnspireerd door dit initiatief en wilde ze heel graag ondersteunen. Hoe gaaf zou het zijn als ik mijn ouders spontaan 200 tulpen zou sturen? En 200 tulpen voor het verpleegtehuis om de hoek? En misschien nog eens 200 voor de opa’s, oma’s, peetooms en peettantes in de buurt en de buren bij ons in de straat? Voordat ik het wist, had ik 600 tulpen besteld! 

Een paar dagen later kwamen de eerste 200 tulpen bij mijn ouders aan aan. Vlak daarna ontvingen we de andere 400 tulpen, die we bij het verpleegtehuis en familie en vrienden uit hebben gedeeld. 

Blog dit leer je van tulpenkwekers over leiderschap
Ik hou van het ‘pay it forward’-principe. Door de tulpen te kopen, steun je de kwekers én kan je die positiviteit in de vorm van een bos bloemen doorgeven aan anderen. Ik hou van dat domino-effect aan positiviteit.

Bovendien is deze kweker voor mij een geweldig voorbeeld van hoe je jouw business draaiende kan houden, ook als er een crisis is. Deze kweker onderzocht de mogelijkheden en de kansen. Hij haalt het positieve uit deze situatie. Dát is de mindset die we nodig hebben in deze wereld. Dat is leiderschap. Mensen die opstaan en kijken naar de mogelijkheden in plaats van de problemen en de onmogelijkheden. En het mooie is dat iedereen zich deze mindset eigen kan maken en leiderschap nemen in zijn of haar werk of leven. Want je brein werkt als een spier, die je kan trainen. Het verandert en groeit als je het gebruikt en zo kan je onder andere jouw mindset trainen. 

Hoe kijk jij op dit moment tegen mogelijkheden en problemen aan?
Welke mindset heb jij?

Ik heb net als de kweker ervaren dat er heel veel mogelijk is als je kansen ziet en weet te benutten. Het loopt op dit moment lekker met m’n bedrijf. Het is zelfs drukker dan ooit. Er liggen aanvragen voor coachtrajecten en trainingen, twee managementteam trajecten staan op het punt van beginnen, begin juni start een intervisie voor directie en we zijn bezig met het opzetten van een online leeromgeving waar we trainingen aan gaan bieden. Er zijn altijd kansen. Het enige wat je hoeft te doen is ze te zien en te benutten. 

Sta daarom elke dag even stil bij jouw mindset.
Zie jij ook de mogelijkheden? 

Wil jij net als deze tulpenkwekers ook je leiderschap verder ontwikkelen, oplossingen vinden en nieuwe invalshoeken onderzoeken? Check dan deze link voor de intervisie voor hoger management en directie die in juni van start gaat. 

Zeker nu is sparren met gelijkgestemden een bijzondere kans om krachtiger dan ooit door de huidige situatie met Covid-19 heen te komen. 

PS: Wil jij de kwekers ook steunen?
Je leest hier meer over de actie waar wij tulpen hebben gekocht.

Wil je meer inspiratie en praktische tips? Meld je dan hier aan.