Het best bewaarde geheim over leiderschap

Even een klein uitstapje. Denk even met me terug aan je autorijlessen…
Hoeveel lessen had je nodig om je rijbewijs te halen?
En hoe lang zou je bezig zijn geweest om voor je rijbewijs te slagen als je het autorijden zonder instructeur en autorijlessen had moeten halen?
Zou het sneller of langzamer zijn gegaan? (En wel eerlijk zijn nu he … 😉 )

Bij mijzelf zou het ongetwijfeld véél langer hebben geduurd als ik het zelf uit had moeten zoeken. Ik ben iemand die leert door het te ervaren en dan feedback te ontvangen. Ik heb sturing nodig van iemand. Ik heb uiteindelijk twee keer examen moeten doen. De eerste keer was ik dusdanig zenuwachtig dat ik de auto bijna in de auto voor mij parkeerde op de snelweg (oops ….)

Gelukkig heb ik daarvan geleerd, omdat de examinator mij uit kon leggen waarom het mis ging en hoe ik dit kan voorkomen in het vervolg. Je raadt het al, de tweede keer slaagde ik met vlag en wimpel.

Gaandeweg leren door te oefenen in echte situaties helpt heel veel mensen om beter en sneller te leren. En dat geldt niet alleen voor het halen van je rijbewijs. Denk maar aan het strikken van je veters, het wegwijs maken in Excel, koken, het leren van een taal, etc. Er is écht bewezen dat het leereffect veel groter is als je hetgeen wat je geleerd hebt, meteen in de praktijk kan toepassen en je de kennis en vaardigheden eigen kan maken. Waarom zou het voor leidinggeven dan ineens niet zo werken? Waarom zouden we moeten verwachten dat leidinggevende het allemaal wel kunnen, zonder dat ze hier meer over geleerd hebben? Misschien wel omdat we ervan uitgaan dat je leidinggeven onderweg wel leert. Dat dat gaandeweg vanzelf gaat. Zonder dat je daarin hoeft te investeren.

En helemaal nu met Corona roept een investering hierin waarschijnlijk enorm veel vraagtekens op. 
‘Is dit wel een handige tijd, financieel gezien, om hiermee aan de slag te gaan?’

Wat velen zich echter niet beseffen is dat het nu meer dan ooit belangrijk is om hierin te investeren.

Het thuiswerken zorgt voor een letterlijk en figuurlijk groter wordende afstand in het team, de verbinding met elkaar wordt minder en de communicatie loopt hierdoor mogelijk ook stroef. Met dit alles als gevolg dat het leidinggeven er niet leuker op gaat worden. 

Sterker nog: het kost je nu zelfs energie in plaats van dat het je energie op hoort te leveren en het maakt dat je de hele dag bezig bent met het blussen van brandjes in plaats van dat je aan de slag kunt gaan met wat er op je to-do-lijstje staat.

En ik begrijp het wel. Over het algemeen wordt er over leiderschapstrainingen gesproken als ‘trainingen die drie dagen op een externe locatie zijn.’ Waar ‘we enkel praten over verschillende leiderschapsstijlen.’ en waar je ‘weinig praktische informatie mee naar huis neemt’. Ik zou jokken als ik dit nog nooit over trainingen heb gehoord. Niet over die van mij trouwens, dat snap je zelf waarschijnlijk ook wel … 🙂

Geen wonder dat leidinggevenden niet echt enthousiast worden van leiderschapstrainingen en denken dat ze het gaandeweg maar moeten leren. Alleen gaat het fout bij dat ‘gaandeweg leren’. Want daar blijkt vaak geen of maar weinig tijd voor te zijn, omdat er al zoveel (nieuwe) dingen op je af komen. Er nog zoveel andere dingen op je to-do lijstje staan. En het gevolg is dat leidinggevenden in hetzelfde cirkeltje blijven draaien, dag in dag uit, en er weinig verandert.

Zo kreeg ik van een van de leidinggevende die ik heb begeleid ooit eens het volgende te horen:

“Ik weet het niet hoor… “ Weer een zucht. “Gaat dit wel werken? Ik weet niet of het team daar wel open voor gaat staan.” Hij kijkt me vragend aan en zie dat hij serieuze twijfels heeft. Ik nodig hem uit om de dingen die we besproken hebben eerst toe te passen en dan pas te evalueren hoe het heeft uitgepakt.

Maar we zijn toch samen aan de slag gegaan, ondanks zijn vraagtekens vooraf. En het mooie? Diezelfde leidinggevende mij slechts twee weken later (!) vertelde hoe enorm goed de handvatten en vaardigheden hadden uitgepakt met veel meer interactie en daadkracht in het team tot gevolg.

Hij wilde dolgraag leren hoe leidinggeven makkelijker en leuker kon, maar vond het moeilijk om in het begin te geloven dat dat écht mogelijk is. Hij weet nu hoe hij die positieve veranderingen in z’n team teweeg kan brengen.

En nu hoor ik je waarschijnlijk zeggen: ‘Mijn agenda is veel te druk om hier nu mee aan de slag te gaan’. Bovenstaande leidinggevende had dat ook. Niet beseffende dat mijn begeleiding er niet alleen voor het gezorgd dat het leidinggeven an sich veel leuker en makkelijk is geworden, maar dat hij nu ook meer tijd in zijn agenda heeft. Omdat hij niet meer de hele dag voor brandweerman hoeft te spelen en geen brandjes meer hoeft te blussen.

En wees eens eerlijk. Wachten tot het rustiger wordt, betekent mogelijk dat je moet wachten tot je bijna met pensioen bent.

Het best bewaarde geheim over leiderschap lijkt wel dat het je het kan leren. Dat het leuker en makkelijker wordt als je weet hoe jij als leidinggevende op een hele positieve manier invloed op je team of afdeling kan hebben. En net zoals met autorijden moet je leren waar je gas kan geven, waar je op de rem moet trappen en waar je even moet schakelen. En dan gaat het leidinggeven een stuk makkelijker en met meer effect.

En je hoeft mij niet geloven. Geloof de leidinggevenden die hebben ervaren dat deze manier van leren hoe je leiding kan geven werkt.

Harry gaf na de coaching aan: “Ik kan makkelijker gevoelige onderwerpen en situaties bespreken, waardoor tot de kern kan worden gedrongen en aan de echte oplossing wordt gewerkt.”


Jan ervaarde ook een flinke verandering: “Van mensen die achteruit gingen zitten totdat er een opdracht kwam naar een team dat beter presteert.”


Erik was verbaasd over hoe snel de verandering in zijn team op gang kwam: “ Een verandering in mijn manier van leidinggeven heeft gezorgd voor meer interactie, mensen hebben het gevoel dat er meer naar ze geluisterd wordt en er kwam een versnelling in het team.”

En afgelopen week zei een leidinggevende nog dat hij zo verbaasd was dat hij binnen 2 coachsessies (!) al op een hele andere manier met leidinggeven omging, waardoor hij zelf al veel meer rust en energie ervaarde en er ook meer energie in zijn team ontstond.


Ook Celine besloot in haar leiderschap te investeren toen ze leidinggevende werd. Inmiddels leidt ze al twee teams en weet ze hoe ze ervoor zorgt dat zij elke dag met plezier leiding geeft, veel meer uit haar team weet te halen en een goede werk-privébalans vasthoudt. In de allereerste podcast van Dynamic Minds kan je beluisteren hoe Celine dat heeft aangepakt en hoe jij hier ook voor kan zorgen. Voor de podcast, klik HIER


Wil jij ook meer tijd in je agenda? Weer plezier krijgen in het leidinggeven en mooie resultaten behalen met je team? Meld je dan even aan voor een inventarisatiegesprek, middels deze link en dan kijk ik samen met jou tijdens dit gesprek hoe we hier bij jou voor kunnen zorgen. 


Op 20 april start ik ook met een nieuwe ronde van ‘Boost je Leiderschap’. Hét programma waarin ik je leer hoe je zelfstandig, met veel plezier én gemak leiding kan geven aan je team voor meer resultaat.  Mail ons via contact@dynamicminds.nl om hierover in gesprek te gaan of vul het dit formulier in en dan neem ik snel contact met je op om het programma en eventuele vragen met je te bespreken. Meer informatie over het programma vind je hier.


Aan het eind van de training Boost Je Leiderschap weet jij:  

 • Hoe je een team of afdeling in beweging krijgt. Niet voor slechts 2 weken, maar continue
 • Hoe je meetings beter kan laten verlopen
 • Hoe je meer actie en daadkracht realiseert. Actie in die taxi!
 • Hoe je een open cultuur kan creëren. Een fijne plek op de werkvloer voor meer energie op het werk en thuis.
 • Hoe je meer draagvlak en commitment in het team krijgt.
 • Hoe je herkent wat er speelt in een groep en daar de juiste acties op kan nemen.
 • Hoe je snel bij jezelf kan herkennen waar jij of het team vast lopen, zodat je dat op kan lossen.

De belangrijkste punten van het programma Boost Je Leiderschap op een rijtje:

 • Het programma heeft een hele praktische insteek. Dat betekent de focus op hoe jij bijvoorbeeld dagelijks leiding geeft aan je team(s), gesprekken voert en overleggen faciliteert.
 • Er zijn persoonlijke 1:1 gesprekken met mij (Anniek)
 • Ook zijn er meetings met de kleine, vaste groep leidinggevenden die ook deelnemen aan dit programma. Ervaring laat zien dat de vragen van anderen jouw blinde vlekken bloot kan leggen, waardoor je sneller en beter kan groeien en ontwikkelen.
 • We starten 20 april met een kick-off.


Meer weten? Je leest er hier alles over. 

Dynamic Minds helpt je om met meer gemak en plezier leiding te geven aan je team, afdeling of organisatie door leiderschap te ontwikkelen. Wil je meer inspiratie en praktische tips? Meld je dan hier aan.