Het tijdperk van de gestresste leidinggevende en medewerker is voorbij
Ik hoor je denken: geen probleem toch? Juist lekker die spanning!
Als je teveel spanning ervaart of gedurende een te lange tijd last hebt van spanning dan kan dit omslaan in stress. En het gevaarlijke aan langdurige spanning is dat het went: als je maar lang genoeg onder spanning bezig bent, ga je dat “normaal” vinden. Terwijl je eigenlijk al een tijdje met stressklachten rondloopt.
Heel veel leidinggevenden denken dat stress nou eenmaal bij hun functie hoort. I’ve got news for you: dit hoeft niet zo te zijn.
Dat is niet fijn voor jou én niet voor de mensen om je heen, op je werk en privé.
Als jouw stressmanagement niet op orde is, ga je je anders gedragen. Je gaat je anders voelen. Je wordt kortaf, gejaagd, je slaapt slechter, krijgt last van spanning in je nek en rug of hoofdpijn, je trekt je terug of merkt dat je het lastiger vindt om dingen los te laten. Je gaat teveel op de details gaat letten, slaat pauzes over of gaat overwerken om het werk maar af te krijgen. Dit zijn nog maar enkele van de vele mogelijke signalen, die per persoon kunnen verschillen.
Die signalen van stress hebben een impact op de mensen om je heen. Anderen zullen bijvoorbeeld minder snel vragen aan je stellen en als gevolg daarvan worden dingen uitgesteld en ontstaan er sneller problemen. Er ontstaat een andere sfeer in het team. En zeker als je leidinggevende bent, is de impact enorm: jouw stressmanagement beïnvloedt jou én jouw team of afdeling.
Stress is dus niet alleen vervelend voor jou. Het heeft ook een grote impact op je team of organisatie en ook thuis zal je merken dat het niet helemaal lekker loopt.
Maar wie bepaalt eigenlijk of je spanning ervaart en of dit omslaat in stress?
Misschien verwacht je het niet, maar dit ligt voor een groot deel aan jezelf.
Ik had dat ook lang niet door, totdat ik merkte dat ik soms heel erg in mijn gedachten bleef hangen. Ik kon enorm na blijven denken als er iets niet liep.
Over wat ik anders had moeten doen, wat er niet goed ging en hoe ik het op ging lossen. Het kostte me enorm veel energie om zo met mijn gedachten bezig te zijn. Het ging maar door en door, alsof er geen ‘uit-knop’ op zat. En heel eerlijk, ik werd er geen leuker mens door. Ik nam veel dingen veel te serieus. Het speelse, losse en luchtige ging er wat vanaf.
Door diverse opleidingen in de psychologie leerde ik hoe het anders kon. Ik herkende wat er bij mij gebeurde en hoe ik daar anders mee om kon gaan. Wat bleek: vaak had ik geen last van de realiteit, maar van mijn verwachtingen over die realiteit en dat zorgde voor allerlei ongewenste gevolgen.
Nu ga ik heel anders om met stressvolle situaties. Ik merk het meestal vrijwel meteen als ik in gedachten keer en pak dan een momentje voor mezelf om te kijken wat er gebeurt. Ik stop even met wat ik doe en stel mijzelf een aantal vragen:
- Wat gebeurt er nu?
- Hoe ga ik met die situatie om?
- Hoe wil ik me voelen?
- Welke keuze kan ik maken om me te voelen zoals ik me eigenlijk wil voelen?
Deze vragen en een totaal andere mindset, die ik in de loop van de tijd heb ontwikkeld, geven mij heel veel helderheid en zorgen ervoor dat ik anders omga met stressvolle situaties. Sterker nog: ik voorkom ze grotendeels. En als ik in een stressvolle situatie kom, weet ik er heel vaak veel beter mee om te gaan. De bijvangst van deze hele ontwikkeling is ook super: ik doe meer dingen waar ik blij van word, maak bewustere keuzes in wat ik wel en niet doe en geniet veel meer van waardevolle momenten.
In mijn werk ontmoet ik veel leidinggevenden en medewerkers, die worstelen met de werkdruk en stress op de werkvloer. Die ervaren ze vrijwel altijd zowel op hun werk als in privésituatie. Ik zie welke impact dit heeft op hen zelf en hun omgeving.
Dit is niet nodig en makkelijk te verhelpen. Je kan op een stressvrije manier je werk doen. Of nou ja, een zo goed als stressvrije manier. En dat zorgt voor een betere werk-privé balans en betere resultaten.
Hoe kijk jij hier tegenaan?
Ik hoor graag graag van je. Connect met me op LinkedIn of mail naar contact@dynamicminds.nl.
Wil je meer inspiratie en praktische tips? Meld je dan hier aan.