Hoe kom jij door een crisis heen?

Er is nogal wat op ons afgekomen in het afgelopen jaar. Had je dat in januari 2020 ooit kunnen voorspellen? Ik zeker niet. Ik weet nog dat ik me vorig jaar februari afvroeg hoe we alle programma’s die er aan kwamen, gingen draaien. Het vroeg om nieuwe manieren van coachen en begeleiden. Los van het feit dat sommige programma’s ook helemaal stil kwamen te liggen door Corona. De wereld zag er ineens anders uit. Het afgelopen jaar liet ons zien dat er maar één stabiele factor is in de wereld en dat is improviseren en meebewegen. Zeker in tijden van crisis. Maar laten we eerlijk zijn: ook zonder crisis zijn organisaties altijd in beweging en is stilstand achteruitgang. Ook dat vraagt om improviseren en meebewegen. Maar hoe werkt improviseren eigenlijk?


Ik heb het daarover in mijn nieuwe podcast met Folkert Oosting. Hij vertelt daarin onder andere waarom hij vindt dat improvisatie dé sleutel is tot succes in tijden van crisis. En hoe zijn tijd als muzikant, zijn hartklepoperatie én zijn ervaring op de werkvloer invloed hebben gehad op het ontwikkelen van zijn improvisatievaardigheden waardoor hij nu veerkrachtig en wendbaar door moeilijke tijden komt.


Echter heb ik zelf ontzettend vaak mee gemaakt in organisaties dat het verlangen naar controle ervoor zorgt dat het lastig is om te improviseren. Dat daar eigenlijk geen ruimte voor is. Want eerlijk is eerlijk, improviseren gaat niet zonder het maken van fouten.

Miles Davis zei ooit: 

“If you’re not making a mistake, it’s a mistake.

Die controle loslaten, kwetsbaar zijn en fouten maken, vinden we bij de ander vaak een kracht en bij ons zelf helaas vaak een zwakte. Herken je dat? 

Ook in organisaties ligt de focus vaak op het voorkomen van fouten en het controleren van zaken. En afgelopen jaar hoorde ik regelmatig verhalen over leidinggevenden die doorsloegen in het controleren van hun medewerkers. Toen de coronacrisis kwam, ontdekten veel organisaties alleen dat er weinig te controleren viel. Alles veranderde met de dag en dat vroeg nogal wat van organisaties, MT, leidinggevenden, teams en medewerkers. Keer op keer aanpassen aan alles wat er anders liep. Soms veranderde het met de dag, met geluk met de week.  

Ik zal je eerlijk vertellen: in de zomer van 2020 was ik zelf ook wel even klaar met al dat improviseren. De organisaties waarmee we samen zouden werken en samenwerkten, vonden het moeilijk om aan de toekomst te blijven werken en drukten op de pauzeknop. Ik merkte dat er met regelmaat een goed gesprek nodig was om hen verder te laten kijken en te zien wat er nodig was om succesvol uit de hele situatie te komen. Klanten waren dankbaar voor die gesprekken. Zonder die gesprekken won de angst het helaas vaak van het vertrouwen. Het was hard werken. Daar bovenop kwam een intens nieuwsbericht over de gezondheid van iemand die me ontzettend dierbaar is en dat alles op z’n kop zette. Ohja, en ondertussen liep er ook nog een verbouwing helemaal in de soep, omdat de aannemer zich niet aan z’n woord hield en hij dus zo even de hele planning over de kop gooide. Iets met ellende komt in drieën…….? 😊  


Improviseren bleek ook hier het toverwoord. Eerst even stil staan in plaats van meteen in de oplosmodus schieten. Dat is ook wat Folkert adviseert in de podcast. We zijn vaak zo gewend om de boel binnen no-time op te lossen als er iets mis gaat en dat draagt niet altijd bij aan de beste oplossing op de lange termijn. Net zoals improviseren is het een kunst om dingen te laten gebeuren en te laten ontstaan.


Die controle loslaten zit ‘m in grote en kleine dingen. Je kwetsbaar opstellen, jezelf laten zien, fouten maken. Of in dingen als dat je je team nu eens met een oplossing laat komen, in plaats van dat jij meteen met het antwoord komt. Kijk maar eens waar je team dan mee komt … Mogelijk verassen ze je enorm!


Dus leer improviseren. Het maakt jou en je team flexibeler, waardoor er ruimte ontstaat om meer out of the box te gaan en je meer van elkaars (verborgen) talenten gebruik kan maken. Ook zorgt het ervoor dat je toleranter wordt en het zorgt dat je sneller kan schakelen en tot betere beslissingen komt. Wil je weten hoe je dit kan oefenen en hier zelf en met je team veel beter in kan worden? Hoe je ervoor zorgt dat je meer ideeën uit je team ophaalt, hen meer in beweging krijgt en leidinggeven leuker en makkelijker wordt? 


Ik vertel je er graag meer over in mijn podcast. Klik hier 
om de podcast te beluisteren of gebruik de volgende link om de aflevering te openen in Spotify: https://open.spotify.com/episode/2pjSTGSsIieI8rUZgnNuAc?si=2479e5cd29374fa1

Ik ben ontzettend benieuwd wat je van de aflevering vindt. Wil je mij dat laten weten?


Ben je er klaar voor om hier écht mee aan de slag te gaan en meer te leren over de praktische kant van leidinggeven, zodat leidinggeven makkelijker en leuker wordt, zonder dat je een ingewikkeld programma hoeft te volgen?


Doe dan mee met Leadership On The Go! We starten 21 juni. Je vindt hier alle informatie en kan je daar ook inschrijven.


Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om ons te mailen via contact@dynamicminds.nl


Een fijne dag!

Dynamic Minds helpt je om met meer gemak en plezier leiding te geven aan je team, afdeling of organisatie door leiderschap te ontwikkelen. Wil je meer inspiratie en praktische tips? Meld je dan hier aan.