Hoe ziet jouw agenda eruit?

Deze maand was ik met een groep leidinggevenden in gesprek over zaken die hen bezig houden rondom leidinggeven. En wat bleek: een van de dingen die hen het meest bezig hield de laatste tijd was hoe ze hun agenda konden managen. Hun agenda liep behoorlijk vol of zelfs over met alles wat er gedaan moet worden, teamleden staan met regelmaat aan hun (virtuele) bureau en ook de telefoon blijft niet stil. Hoe zorgen ze voor overzicht en rust?

Er kwamen diverse tips en tools aan bod, waarvan ik er graag één met je deel. Je kan nu natuurlijk verder gaan met je werk en de volgende mail, maar als je graag wil dat het je beter afgaat, is het de moeite waard om verder te lezen.

Ik vroeg de groep leidinggevenden hoe zij aan de slag zouden gaan als ze een boom in mootjes moesten hakken met alleen een bijl.

Voordat ik vertel hoe de groep reageerde, ben ik benieuwd hoe jij dat aan zou pakken. Zou je flink aan de slag gaan, even doorbijten? Of zou je het anders doen?

En toen gebeurde er iets bijzonders…
Een leidinggevende uit de groep begon te lachen. Hij vertelde dat zijn familie bekend is met houthakkers en dat het vaak om de paar uur even stil is in het bos, omdat de kettingzagen en bijlen dan geslepen moeten worden. Daar is het heel vanzelfsprekend dat er tijd wordt gemaakt om de materialen te slijpen, voordat er weer wordt gewerkt.

In de realiteit zijn we vaak zo bezig met hakken dat we vergeten om te kijken of de bijl nog scherp is.

We zijn zo druk bezig met de operatie dat we vergeten om er even bovenuit te stijgen. Dat gold ook voor de leidinggevenden in deze groep.

Deze leidinggevende bevestigde met zijn ervaringen precies waarom je niet alleen maar wil hakken, maar waarom je regelmatig even moet kijken of de bijl nog scherp is. Als je alleen maar bezig bent met de operatie en dagelijkse gang van zaken, dan zul je daar ook alleen mee bezig blijven.

Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart in jouw werk.
Loopt jouw agenda de laatste tijd ook helemaal vol en is het overzicht soms ver te zoeken? Hoe zorg jij voor rust en overzicht? Wil je het me laten weten door een mail terug te sturen?

Want als er een moment is om hier aandacht aan te geven, dan is dat nu.
Want als jij dat als leidinggevende niet doet, hoe kan je dan verwachten dat het verandert en beter wordt? Dan blijft het zoals het is en blijf je in diezelfde vicieuze cirkel zitten. 

Hoe is dit voor jou? Wil je mij dat hieronder laten weten?

Dynamic Minds helpt je om met meer gemak en plezier leiding te geven aan je team, afdeling of organisatie door leiderschap te ontwikkelen. Wil je meer inspiratie en praktische tips? Meld je dan hier aan.