Leiderschap in onzekere tijden

Dachten we eerst nog dat het een ‘soort griep’ was, inmiddels kunnen we er niet meer omheen. Het coronavirus is iets waar we de komende maanden of misschien wel jaren de gevolgen van gaan ervaren. Waarschijnlijk zijn er maar weinig mensen die begin maart hadden verwacht dat een virus onze samen-leving zo plat kon leggen. Wat vraagt deze situatie van ons leiderschap?

De eerste weken merkte ik dat veel bedrijven zochten naar een strategie. Want tja, hoe ga je met zo’n situatie om? Bij veel mensen zag ik verwarring, emoties en ongemak. Ook bij mijzelf. Heftige veranderingen gaan vaak gepaard met een golfbeweging aan emoties. Niet altijd fijn, wel heel menselijk. Ook kunnen veranderingen zorgen voor ‘groeipijn’, omdat de situatie je uitnodigt om zaken met frisse ogen te bekijken en te experimenteren met nieuw gedrag.

Inmiddels is het duidelijk dat we volgende week nog niet met z’n allen op kantoor zitten. Marion Koopmans is hoogleraar virologie bij het Erasmus MC in Rotterdam en expert op het gebied van de verspreiding van virussen. Haar onderzoek speelt een belangrijke rol in de adviezen van de overheid. Zij geeft aan : “We gaan niet terug naar business as usual. Dat gaat voorlopig niet zo zijn en misschien wel nooit meer zo.” Wat vraagt dat van ons leiderschap?

Ik zag de afgelopen weken dat veel leiders en managers zich tijdens deze crisis in eerste instantie vooral focusten op het managen van de dreiging en risico’s die het virus met zich meebrengt. De focus leek vooral op de korte termijn te liggen. Heel menselijk. We zoeken vaak als eerste naar de optie die dreiging en angst wegneemt en bij voorkeur een goed resultaat oplevert. Vaak liggen deze oplossingen meer in de sfeer van de korte termijn. Ik schreef eerder een ander blog over waarom we zo gevoelig zijn voor die korte termijn. Ik heb gezien dat deze manier van omgaan met problemen vaak niet leidt tot een oplossing op de langere termijn. 

De mogelijkheid om goed door een crisis heen te komen begint in mijn ogen met een visie op wat er mogelijk is. Hoe groot de crisis ook is. En vanuit die visie zul je merken dat mensen aan willen haken om samen met jou te onderzoeken hoe die visie realiteit kan worden als je de ander daarvoor uitnodigt. Je hebt een duidelijke, inspirerende visie nodig over de toekomst. Dat inspireert en motiveert. En vanuit die visie kan je een concreet plan ontwerpen, want met alleen dromen komen we er niet. Dit vraagt van een leider of manager rust, overzicht en visie. Neem het probleem serieus en kijk hoe je dit probleem op kan lossen, hoe je er beter uit kan komen. Reactief reageren gaat je team, je afdeling of je organisatie niet redden. Je hebt een visie nodig, een plan.

Blog leiderschap in onzekere tijden
Medewerkers hebben dit van hun leiders nodig. Medewerkers en teams kijken naar leiders en managers wanneer het onrustig is. Als zij laten zien welke mogelijkheden er zijn en waar je samen naar toe gaat werken dan zullen mensen mee willen bewegen.

Stel jezelf dus deze vragen:

* Hoe kan jij van deze situatie het beste maken dat je team of organisatie is overkomen ?
* Welke kansen biedt deze situatie je?

Of het nou gaat om de business zelf, beter leiderschap van het management en de leidinggevenden of het welzijn van medewerkers. Hoe kan je het beste uit deze situatie halen? En waar werken we samen naar toe? 

En het mooie is: je kunt deze vragen ook aan jezelf stellen. Hoe kan jij deze situatie omturnen tot het beste dat jou ooit is overkomen? Wat kan jij hiervan leren, waardoor jouw leven zoveel fijner en beter wordt? Privé en op het werk. 

Deze pandemie zal op een zeker moment onder controle zijn. En als we eruit komen is het belangrijk dat er een team en een business staat die kan floreren. Dat kan niet als je kijkt naar hoe erg het is en als je vooral angstig bent. Het vraagt leiderschap van jou om te kijken naar hoe je nu kan bouwen aan die toekomst. Kijk naar wat er mogelijk is. Kijk wat de volgende stap is naar een betere toekomst en onderzoek hoe je daar kan komen. 

Wat ik bewonder bij een aantal van mijn klanten is dat ze deze tijd benutten om te werken aan hun persoonlijke leiderschap en het leiderschap van hun leidinggevenden en medewerkers. Ze grijpen deze tijd aan om er sterker uit te komen. Als individu, als team en als organisatie. Omdat ze zien dat deze tijd juist heel leerzaam is. Je kan hier beter uitkomen. Dat is leiden met visie. Ik ben trots dat ik daar samen met hen aan mag werken.

Wil jij daarmee aan de slag?

* Wil je aan de slag met jouw persoonlijke leiderschap, zodat je beter in je vel zit en beter begrijpt waarom je doet zoals je doet?
* Wil je leren hoe je mensen aangehaakt houdt tijdens een meeting, zodat deze rustiger, efficiënter en effectiever verloopt?
* Wil je leren hoe je jouw team of organisatie in beweging krijgt en zorgt dat iedereen z’n verantwoordelijkheid neemt?
* Wil je meer helderheid over jullie visie en plan?
* Of wil je aan de slag met jouw vitaliteit en beter om leren gaan met onzekere situaties?

Ik help jou hier samen met m’n team dolgraag mee. Ik gun het jou en de mensen om je heen dat het makkelijker en fijner kan. Ook nu. Er zitten zoveel waardevolle lessen in deze tijd. 

Wil je aan de slag? Mail me nu voor een digitale kop koffie, waarin we bespreken wat aandacht verdient en hoe jij daar leiderschap in kan nemen. Wil je meer inspiratie en praktische tips? Meld je dan hier aan.