Meer leiderschap in de organisatie begint bij jou

“Je kunt de mensen om je heen niet veranderen. Je kunt alleen jezelf veranderen en hopen dat mensen daardoor ander gedrag laten zien.”

Het is de rode draad in een podcast die ik een tijdje geleden opnam met Ronald Hoenen over leiderschap.

Ronald is momenteel regiodirecteur bij ENGIE Services Zuidoost en heeft daarvoor functies gehad als sitemanager en director voor de wereldwijde veiligheid, gezondheid en kwaliteit bij DSM. Hij heeft dus flink wat ervaring opgedaan als leidinggevende en in aansturende functies.

En laat ik meteen maar met de deur in huis vallen: Ronald en ik denken allebei dat leiderschap bij jezelf begint. Want pas als jíj de dingen anders gaat doen, kan je andere uitkomsten verwachten. En als je als leider wilt creëren dat de resultaten beter worden en iedereen met een glimlach naar z’n werk komt én weer met een even grote glimlach naar huis gaat, dan vraagt dat in eerste instantie enorm veel van jou als leider. Want jij bent degene die vervolgens al die andere mensen kan leiden naar die positieve verandering. 

Werk aan de winkel dus voor elke directeur, manager en leidinggevende!

Elke directeur en leidinggevende die ik spreek, wil graag die positieve golfbeweging creëren waarin mensen zelf meer verantwoordelijkheid nemen, groeien en ontwikkelen, zodat je het potentieel van mensen ook daadwerkelijk benut. Want uiteindelijk zijn die mensen immers het kapitaal in je organisatie. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar in de praktijk is dat zo makkelijk nog niet.

Ook Ronald ervaarde dat in zijn werk. In de podcast deelt hij openhartig meer over zijn ervaringen. Over hoe hij als nieuwbakken productiemanager in een fabriek helemaal niks wist en toch zijn rol als manager moest pakken. Over waarom zijn gebrek aan inhoudelijke kennis juist een voordeel was. En waar hij de plank soms mis sloeg. Hij schakelde bijvoorbeeld hulp in om meetings beter te laten verlopen en ontdekte dat er gezamenlijke oplossingen ontstonden waar iedereen zijn rol in had en een beter team ontstond als hij de discussies op een andere manier leidde. Niet door naar het team te kijken, maar door zijn aansturing te veranderen, ging het team beter functioneren. En door hulp in te schakelen, ging het makkelijker, leuker en efficiënter toen het even niet zo soepel verliep.

En als laatst deelt hij nog de mega waardevolle tip dat je áltijd je meeting door moet laten gaan. Ook als je er zelf als leidinggevende niet bij kan zijn. Waarom? Dat vertelt je Ronald allemaal in de podcast.

Leiden door te dienen in Ronald zijn motto.

En daar kan ik me zeker in vinden. Het is jouw taak om stevig te zijn waar het nodig is en flexibel waar het kan, zodat je jouw organisatie kan laten groeien en ontwikkelen. Pas als jij verandert en de dingen anders doet, kan je organisatie veranderen. Dus vertel: wat mag jij bij jezelf veranderen om die gewenste verandering in de organisatie te realiseren? Heb je daar al eens bij stil gestaan?

Het is een geweldige podcast geworden, al zeg ik het zelf. Want het vraagt lef om eerst de fouten bij jezelf te ontdekken. Of beter gezegd, om te vinden waar je zelf nog in kan verbeteren 😉. Het vraagt leiderschap om te kunnen zeggen: Weet je wat? Ik laat iemand mij helpen, omdat het makkelijker, efficiënter en leuker mag. Voor het team, de medewerkers en mijzelf.

Wil jij de hele podcast luisteren? Dat doe je door hier te klikken.

Of klik hier om de podcast te luisteren in Spotify.

Heb jij ook het lef om naar jezelf te kijken en te onderzoeken hoe jij jouw leiderschap kan ontwikkelen en de organisatie verder kan helpen? Geef je dan nu op voor een vrijblijvend inventarisatiegesprek voor de nieuwe intervisiegroep voor hoger management en directie, die eind juni start. 

Je leest hier meer over wat je kan verwachten van de intervisie. Je kan daar ook meteen jouw vrijblijvende inventarisatiegesprek inplannen zodat we samen kunnen bespreken of de intervisie wat voor jou is en wat de intervisie jou op kan leveren. 

Dynamic Minds helpt je om met meer gemak en plezier leiding te geven aan je team, afdeling of organisatie door leiderschap te ontwikkelen. Wil je meer inspiratie en praktische tips? Meld je dan hier aan.