Dit ben ik: Anniek
van Dynamic Minds
In organisaties focussen we vaak op de plek waar het probleem ligt.
Het team?
Een medewerker?
Een leidinggevende?
Daar moet het beter.
Maar als je goed kijkt, zie je dat er meer aan de hand is.
Het team draait niet goed, omdat de leidinggevende niet goed weet hoe hij moet leiden.
En die leidinggevende wordt maar matig aangestuurd door zijn manager.
Nog verder afpellen?
Dan zie je dat de andere teams tegen vergelijkbare problemen aanlopen.
Dat gebeurt niet alleen in de teams, maar ook in de afdelingen.
En in het MT.
Die focus op dat ene team
of die ene leidinggevende,
die ene medewerker,
daarmee kijk je dus voorbij het échte punt.
Leidinggevenden zijn de sleutel om verandering te realiseren, maar ze hebben de handvatten niet om dat te doen.
In hun teams.
Gezamenlijk, over teams heen.
En zelfs over afdelingen heen.
Nog sterker: de manier van aansturen werkt door alle lagen heen.
Het ligt dus niet aan die ene medewerker of leidinggevende.
Hun probleem is onderdeel van een groter geheel.
Pas als je dat aanpakt, kun je écht veranderen.
Dat vergt inzet van alle sleutelspelers, in alle lagen van de organisatie.
Hun gedrag moet veranderen. Het leiderschap moet beter. De cultuur moet anders.
Ruim 11 jaar ervaring
met leiderschapscoaching en organisatieverandering lieten mij dit keer op keer zien. Ik zag het toen ik aan de slag was bij grote en kleine organisaties, politie en defensie. Zelfs in de topsport.
Ik merkte het ook toen ik zelf mensen aan mocht sturen toen ik bij een groot bedrijf werkte. De leidinggevenden deden heel erg hun best, maar hadden de middelen en vaardigheden niet hebben om te veranderen wat de organisatie nodig had.
Die ervaring leidde er zelfs toe dat ik het in mijn laatste loondienstbaan na twee jaar voor gezien hield. Ik besloot om te ondernemen vanuit mijn eigen bedrijf, zodat ik mijn complete achtergrond als basispsycholoog, neuropsycholoog, sport- en prestatiepsycholoog en opleidingen over leiderschap en groepsdynamieken in kan zetten om die noodzakelijke verandering teweeg te brengen. En dat op een praktische manier, zodat het meteen toegepast kan worden in de praktijk. Want zeg eens eerlijk: alleen theorie helpt je niet om elke dag beter leiding te geven, toch? Het zit 'm in de praktische voorbeelden en handvatten die aansluiten op jouw situatie, zodat iedereen meteen begrijpt wat de volgende stap is en hier ook meteen mee aan de slag gaat. En voor mij is het een feestje om dát voor elkaar te krijgen!
Ik coachte door de jaren heen kleine en grote organisaties.
Cultuur en leiderschap bleek keer op keer de sleutel om de potentie van de organisatie te benutten.
Mooie resultaten volgden: organisaties slaagden er met mijn begeleiding in om écht beter leiding te geven, de cultuur te veranderen en zo de echte potentie van de organisatie tot zijn recht te laten komen.
Ik heb een geweldig team om me heen dat samen met mij deze resultaten bij organisaties realiseert.
Maar let op:
Als je alles stiekem eigenlijk zo rustig mogelijk wilt houden in jouw organisatie of maar een klein beetje wilt veranderen, ga dan alsjeblieft naar iemand anders.
Dan ben je hier aan het foute adres.
Ga je voor enthousiast en een bruisende energie die je hele organisatie in beweging brengt dan moeten we echt even praten.
Mijn bedrijf heet niet voor niets Dynamic Minds.
Nog een paar weetjes over mij
-
Niemand ziet de Friezin in mij. Ik woon met mijn vriend, zoon en een hond in Limburg, maar ik ben opgegroeid in Hardegarijp in het mooie Friesland. Stiekem zit er nog steeds een nuchtere Friezin in mij.
-
Iemand van boven de rivieren die een Limburgs team of organisatie traint: sommige mensen zullen zeggen dat het niet handig is. Ik praat misschien geen Limburgs, maar kan het wel heel goed verstaan. In trajecten laat ik teams vaak zelfs Limburgs tegen elkaar praten als ze dat gewend zijn. Waarom zouden we dat veranderen? Ik versta ze toch wel en praat ondertussen gewoon mee.
-
Ik kan me helemaal verliezen in de Zuid-Amerikaanse salsa. Tot corona alles stil legde en ik zwanger werd, danste ik 4 avonden in de week. Inmiddels pak ik het weer op en ben ik niet van de dansvloer te slaan als ik eenmaal begin te dansen.
-
Misschien komt hier toch die Friese nuchterheid terug: ik ben van de ‘niet lullen maar poetsen’ aanpak. Veranderen doe je immers door ermee aan de slag te gaan en niet door er alleen maar over te praten. Dus als we samen aan de slag gaan, gaan we ook écht aan de slag.
-
Ik hou niet zomaar van honden. Ik ben gek op ze en daarom leiden ze me af van alles waar ik mee bezig ben. Mocht ik je dan ook vervelende vragen gaan stellen en je wilt echt onder het gesprek met mij uit, begin dan over honden. Dan weet ik zeker dat we het in ieder geval de eerste 5 à 10 minuten daarna over honden hebben.