Zit jij in de ontkenningsfase?

Hoe ga jij om met deze tijd, die steeds flexibiliteit van je vraagt terwijl je het liefst op een terrasje wil zitten, een avondje met vrienden of familie af wil spreken of graag weer een keer naar de sportschool wil gaan?

We zien nogal wat mensen binnen organisaties die het zwaar hebben. De cijfers van de laatste tijd bevestigen dat. Theo Immers, voorzitter van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out, geeft zelfs aan dat bijna de helft van de werkende Nederlanders het risico loopt langdurig uit te vallen door burn-out, voordat we uitgevaccineerd zijn. Dat is nogal wat.
En wat het extra lastig maakt, is dat de meest voorkomende respons van burn-out is dat iemand het zal ontkennen. Als je een baan hebt, waarbij je veel moet presteren en het is een baan die je ook heel leuk vindt, dan is de kans groter dat mensen gewoon doorgaan.

Daarmee wil ik je geen burn-out aanpraten 😉
Het is wel zaak om goed op jezelf en op elkaar te letten.

Maar hoe doe je dat dan als iemand die op een burn-out afstevent vaak eerst in de ontkennigsfase zit?

Arts Nupur Kohli deed onderzoek naar hoe mensen reageren als ze last hebben van een burn-out. Je kunt mensen in grofweg 3 groepen onderverdelen. Herken jij jezelf of de mensen om je heen in een van deze drie types?

  1. Het eerste type gaat in de ‘vechtreactie’ als het druk is. Hij of zij reageert sneller geïrriteerd en wordt boos als het niet lukt.
  2. Bij het tweede type is het verdriet op zijn of haar gezicht af te lezen en hij of zij kan spontaan gaan huilen.
  3. Het derde type trekt zich bij grote stress terug en wordt stiller. Deze types verbergen dat het niet goed gaat.


Het is dus niet altijd even zichtbaar of iemand op zijn of haar tenen loopt en dat maakt het lastig om op tijd in te grijpen.

In onze trainingen zien we vaak dat het al enorm helpt als mensen hun eigen signalen van stress of druk leren herkennen en leren hoe ze die kunnen voorkomen en hoe ze er op een andere manier mee om kunnen gaan. Veel mensen weten namelijk niet hoe ze bij zichzelf bepaalde signalen kunnen herkennen. Het gebeurt regelmatig dat mensen aangeven dat bijvoorbeeld slecht slapen op stress of teveel spanning kan wijzen.

Een van de grootste voordelen van onze trainingen vinden medewerkers vaak dat ze met hun collega’s in gesprek gaan over hoe de ander het beleeft. Wat blijkt: we bespreken deze thema’s veel te weinig met elkaar, terwijl er juist een enorme behoefte is om dit soort dingen met elkaar te delen. We zien veel meer de mens achter de collega als we horen dat de ander soms juist heel slecht slaapt bij het nemen van bepaalde beslissingen, sommige dingen moeilijk los kan laten of als we delen wat de lessen zijn van een eerdere burn-out.

Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart in jouw werk.
Hoeveel oog heb jij voor de signalen van stress of een burn-out bij jezelf en je collega’s? En hoe bespreekbaar is het? Wil je het me hieronder laten weten?

Want als er een moment is om hier aandacht aan te geven, dan is dat nu.

Dynamic Minds helpt je om met meer gemak en plezier leiding te geven aan je team, afdeling of organisatie door leiderschap te ontwikkelen. Wil je meer inspiratie en praktische tips? Meld je dan hier aan.