Zo krijg je minder mensen met vragen aan jouw (digitale) bureau

Hoe vaak staan er medewerkers aan jouw (digitale) bureau met vragen en problemen, waarvan je graag zou willen dat ze dit zelf op zouden pakken? En hoeveel tijd ben je vervolgens kwijt aan het helpen van je team, omdat ze met regelmaat jouw hulp, aandacht en tijd vragen voor dingen die ze ook zelfstandig op kunnen lossen?

Het is met regelmaat een topic in de gesprekken met leidinggevenden. Ze willen dolgraag dat de teamleden zelfstandiger werken en zelf problemen oplossen. Hoeveel tijd verdwijnt er ongemerkt doordat teamleden bij jou komen met vragen en jij extra taken naar je toegeschoven krijgt? En wat zou het jou opleveren als jij niet meer al die tijd daar aan hoefde te besteden en je iets meer ruimte in je agenda zou hebben voor jouw eigen taken? Hoeveel meer overzicht en rust zou dat opleveren?

Het is vaak geen onwil van teamleden, waardoor zij aan jouw bureau staan. Veel leidinggevenden ervaren dat jammer genoeg wel vaak wel zo. ‘Waarom zien ze het nou niet?’ of ‘Het is toch logisch dat ze daar ook mee aan de slag moeten?’.

Don’t complain but train.

Veroordeel of beoordeel ze niet, maar help ze. Dit is namelijk een probleem dat om een oplossing vraagt. Het vraagt van jou als leidinggevende dat je jouw rol pakt en dat je sturing geeft aan het team, zodat zij vervolgens hun rol kunnen pakken. Een team heeft een leider nodig om goed te kunnen functioneren. Niet te verwarren met een autoritaire leider. Ik bedoel een leider die weet hoe groepen werken en hoe daar leiding aan te geven. Een leider die stevig is waar het nodig is en flexibel waar het kan.

In de praktijk groeien mensen zoals jij vaak door in leidinggevende posities omdat ze goed zijn in wat ze doen. Ze worden dan ‘ineens’ leidinggevende. Vaak zonder dat ze leren hoe ze de rol van leidinggevende kunnen pakken, hoe teams werken, hoe je die kunt leiden en hoe je boven de operatie uit kan stijgen om meer rust en overzicht te creëren. Het gevolg is dat ze vaak teveel vanuit de inhoud werken, niet goed weten hoe ze hier bovenuit kunnen stijgen, niet goed weten hoe teams werken en hoe ze die aan kunnen sturen en zo rust en energie bij zichzelf en hun team(s) creëren. Herken jij dat ook?

Ik verbaas me erover dat we leidinggevenden vaak niet de vaardigheden leren om die rol van leidinggevende te pakken. We toetsen ze ook niet op die vaardigheden van leidinggevende. We vinden het daarentegen wel heel logisch dat we eerst een theorie- en praktijkexamen moeten doen als we auto willen rijden. Waarom passen we die logica niet toe als het gaat over leidinggeven? Want als we deze stappen achterwege laten, loop jij als leidinggevende gaandeweg tegen allerlei dingen aan. Dan is het lastiger om je rol te pakken, het team goed te leiden, staan medewerkers aan je bureau, is er gedoe in het team en ligt een overvolle agenda op de loer.
Met leiderschapsontwikkeling bedoel ik niet dat je weet ‘welke kleur’ je bent bij Insights of Disc of dat je weet welke leiderschapsstijlen er zijn. Dan bedoel ik dat je weet hoe je:

  • online (op afstand) leiding geeft aan je team(s)
  • meetings op zo’n manier leidt, dat iedereen meedoet en er gerichte afspraken en acties uit voort komen
  • gedoe in het team voorkomt
  • weet hoe je problemen in het team oplost, zodat het in de toekomst niet meer gebeurt
  • ervoor zorgt dat het team zelfstandig dingen oppakt


Onderzoeken laten bovendien zien dat jouw rol cruciaal is bij zowel preventie als begeleiding van verzuim van medewerkers. En met burn-out cijfers die omhoog schieten door de corona-pandemie wordt jouw rol nu nog crucialer om medewerkers aan boord te houden en het team te laten functioneren. Onderzoek laat zien dat leiderschapsontwikkeling zorgt voor betere prestaties van een bedrijf, zoals meer betrokkenheid, productiviteit en winst.

Is het voor jou waardevol als je zou leren hoe je jouw leiderschap kan ontwikkelen, zodat je met meer gemak je rol kan pakken en je team kan leiden? Dat zorgt ook nog eens voor meer overzicht, rust en energie bij jou, in het team en zelfs thuis. Wat als ik je daarbij help, zodat het leiding geven jou makkelijker afgaat en het team beter en zelfstandiger functioneert?

In april is er weer plek voor een aantal leidinggevenden. Er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar en de eerste gesprekken lopen al. Komt dit voor jou als geroepen en wil jij hiermee aan de slag? Mail me dan via contact@dynamicminds.nl en ik vertel je er alles over.

Dynamic Minds helpt je om met meer gemak en plezier leiding te geven aan je team, afdeling of organisatie door leiderschap te ontwikkelen. Wil je meer inspiratie en praktische tips? Meld je dan hier aan.