Zo zorg je voor je eigen geluk en het geluk van je medewerkers

Doen waar je blij en gelukkig van wordt.
Is dat voor jou vanzelfsprekend in je werk?
Of werk je vooral omdat je nou eenmaal moet werken?
En word je geleefd door de waan van de dag?


Voor de podcast ging ik hierover in gesprek met Jo Peters. Jo is een geboren optimist die vooral zijn passie najaagt, houdt van de connectie van mensen en graag vrolijk design ontwerpt. In zijn werk is hij de CEO van Deusjevoo en director en partner van UPspace. Deusjevoo ontwerpt en realiseert originele en uitdagende interieurs, beursstanden en tv decors, terwijl UPspace een onafhankelijk adviesbureau is voor de optimalisatie van werkplekken. Samen met Jo had ik het over doen waar je blij en gelukkig van wordt en hoe lastig dat soms is. We lijken gewend te zijn dat werken moeite kost en dat doen waar je blij van wordt in je werk geen vanzelfsprekend is. Herkenbaar? 🙂


Hoe zou het zijn als niet alleen jouw werk leuker wordt, maar je het werk ook leuker kan maken voor je team of organisatie?


Jo weet als geen ander hoe belangrijk zijn eigen leiderschap als leider van een organisatie is voor zijn eigen geluk en het geluk van zijn medewerkers. Er is namelijk nog niet zo heel lang geleden een tijd geweest dat het niet zo goed ging met hem. Juist in de tijd dat het ontzettend goed ging met het bedrijf. Dat klinkt misschien gek, maar daar is een hele logische reden voor. Als je bedrijf groeit, vraagt dit over het algemeen iets anders van het leiderschap van de leiders van een bedrijf. Bij Jo zorgde de hele verandering in zijn bedrijf ervoor dat hij ’s avonds bekaf thuis kwam en zich afvroeg of zijn baan nog bij hem paste. Hij haalde nog maar weinig energie uit zijn werk. Zijn besluit om zijn werk anders aan te pakken, zorgde ervoor dat alles anders werd.


De eerste stap was zijn agenda. Hij printte zijn agenda uit en gaf met kleuren aan wat hem energie gaf. Groen gaf energie, rood gaf geen energie. Niet alles was groen zullen we maar zeggen 🙂 Jo stelde zichzelf de vraag: Hoe kan ik meer dingen doen waar ik energie van krijg? En vervolgens ging hij aan de slag om zijn agenda opnieuw vorm te geven, zodat hij meer energie uit zijn werk haalde. Heb jij je agenda wel eens op deze manier bekeken en door gelopen?


Ook hield hij bij hoe vaak hij elke dag bezig was met zijn mailbox. Elke keer dat hij met zijn mailbox bezig was, deed hij een knikker van de ene in de andere pot. Hij schrok van het aantal knikkers dat van pot wisselde. Jo ontdekte dat hij soms wel 50x op een dag met zijn mail bezig was. Hoeveel knikkers zou jij aan het eind van je werkdag van de ene in de andere pot hebben gedaan? Stel je voor dat je 50x per dag naar de brievenbus bij je voordeur zou lopen. Zou je dat net zo gewoon vinden als op een dag 50x per dag met je mailbox bezig zijn?


Het viel Jo op dat hij niet de enige was die gebukt ging onder al dit multitasken en het doen van taken waar hij geen energie van kreeg. Hij merkte dat dit ook bij zijn medewerkers speelde. Iedereen op de werkvloer leidde elkaar continu af. Vaak onbewust en onbedoeld. Als creatief bedrijf ontwikkelden ze daarom een spel waarin ze bespreekbaar maakten waarmee ze elkaar irriteerden en stoorden: Mens stoor me niet. Ze ontdekten samen wat er nodig was om als bedrijf beter en efficiënter te functioneren en hoe ze meer plezier uit hun werk haalden zonder in te leveren op de sfeer en de gezelligheid.


Wil jij weten hoe ze dit aan hebben gepakt? Luister dan hier de podcast.


In de podcast hoor je ook meer over:
– waarom Jo elk jaar tien dagen in de Sahara gaan wandelen om aan zijn leiderschap te werken.
– waarom opgeslokt worden door de waan van de dag en multitasken een killer is voor je leiderschap en geluk.
– hoe Jo nu met zijn mailbox en pauzes omgaat, zodat hij voor rust en focus zorgt.
– hoe je als leidinggevende voor jezelf en voor de organisatie voor meer werkgeluk zorgt.


Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om ons te mailen via contact@dynamicminds.nlEen fijne dag!

Dynamic Minds helpt je om met meer gemak en plezier leiding te geven aan je team, afdeling of organisatie door leiderschap te ontwikkelen. Wil je meer inspiratie en praktische tips? Meld je dan hier aan.